Наша гордост


Иво Ралчев е роден на 07.05.1975 г. в гр. Пазарджик. Започва да свири на акордеон на петгодишна възраст, като преподавател е баща му- Чавдар Ралчев. Акордеонното майсторство се предава по наследството в семейството. Чавдар Ралчев оказва особено влияние върху начина на свирене на Иво.
На седемгодишна възраст започва да посещава Градската школа по изкуствата при читалището в класа на баща си, а по-късно и при преподавателката Елена Комсийска. През това време има множество изяви. Явява се на конкурса "Млад музикант"- гр. Чирпан, където на деветгодишна възраст печели първо място.
След завършване на школата се явява на конкурс в СМУ "Добрин Петков"- гр. Пловдив. Приет е пръв в класа по акордеон на г-н М. Михайлов, а по-късно в класа на г-жа Здравка Андреева. От самото начало на обучението си там започват конкурсни изяви, където с класическа и българска фолклорна музика Иво Ралчев печели първите места.
През 1994 г. завършва СМУ "Д. Петков" и е приет за студент в АМТИ- гр. Пловдив.
От 1995 г. Иво Ралчев е акордеонист на оркестър "Фолкдинастия" с ръководител Нешко Нешев. С тази формация има над 20 предавания по БНТ и БНР, с този състав пътува из страната и в чужбина. През 1998 г. "Фолкдинастия" взема участие в прегледа на професионалните сватбарски оркестри в Стамболово, където печели първо място.
Благодарение на натрупания изпълнителски опит Иво Ралчев издава MC/ CD "Сезони", със собствени фолклорни мелодии, където ярко личи неговия собствен почерк.
През 2004 г. издава и втория си самостоятелен албум "Игра на тонове".
От 2005  до 2008 г. свири с оркестър "Млади тракийци", а от 2005 г. до сега /2014 г./ работи като учител по музика.
През 2008 г. Иво Ралчев създава народен оркестър "Сияние", на който е ръководител. С него е осъществил множество радио и телевизионни изяви.

Красимира Ралчева е родена на 16.01.1977 г. в гр. Пазарджик. Занимава се с музика от петгодишна в Градската школа по изкуствата при читалището, където изучава цигулка при Ира Чолакова. Завършва СМУ "Добрин Петков"- гр. Пловдив в класа по цигулка на Елена Койнова през 1996 г. По време на обучението си в музикалното училище провежда усилена концертна дейност в страната и чужбина. Участва в турнета в Белгия, Норвегия, Франция, Германия, Чехия, Австрия и Македония, като солист и оркестрант в Камерен оркестър за млади дарования към СМУ "Д. Петков"- Пловдив, под диригентството на Найден Тодоров, Арто Чифчиян, Пламен Първанов, Кирил Търпов. Красимира Ралчева има спечелени две първи места на конкурса за млади цигулкови таланти "Недялка Симеонова"- гр. Хасково, осъществила е записи в Радио "Пловдив", в БНТ и БНР.
Висше образование завършва през 2003 г. в Югозападен университет "Неофит Рилски"- гр. Благоевград и е магистър със специалност право. През  2003 г. е приета в Адвокатската колегия- Пазарджик и от 08.01.2004 г. встъпва в длъжност адвокат.

Гочо Праков
е роден в гр. Пазарджик през 1983 година. Още в детската градина започва да свири на акордеон в музикалната школа при Народно читалище "Христо Ботев-1897 г.", с преподавател Елена Комсийска. В първи клас започва да свири на пиано при г-жа Комсийска, а от втори клас започва да свири на кларинет, като преподавател му е неговия баща Александър Праков.
След пет години обучение по кларинет, в школата на читалището, Гочо Праков се явява на Националния конкурс за млади инструменталисти в гр. Провадия и печели първа награда /Гочо е в шести клас тогава/ и е поздравен специално от проф. Сава Димитров и проф. Петко Радев.
Гочо Праков завършва средното музикално училище "Добрин Петков" в гр. Пловдив, където преподавател по кларинет му е Димитър Боянов.
Гочо завършва  Музикалната академия "Панчо Владигеров" в гр. София, като кларинет му преподава проф. Митко Савов Димитров. По това време Гочо Праков се явява на много фестивали и конкурси: в Стара Загора- за млади дарования, в Петрич на фестивала "Златен кестен", във Варна- "Листопад на спомените" и на "Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов"- гр. Пазарджик.
Впоследствие завършва и магистратура в София. Бил е солист на Пловдивската филхармония, на Симфоничен оркестър- гр. Пазарджик, Филхармония- гр. Видин. Той свири в оркестър "Симфониета"- гр. София, редовно е канен да свири в концерти на известния оркестър "FM-Класик Радио" и във Фестивален симфоничен оркестър- София. Участва в много международни турнета из цяла Европа.

Божидар Праков
е роден в град Пазарджик през 1987 година.  От малък се увлича по музиката. Когато е в детската градина започва да свири на акордеон в музикалната школа при НЧ "Хр. Ботев-1897 г." при Елена Комсийска, в първи клас се занимава и с пиано. Като завършва втори клас започва да свири на кларинет при своя баща- Александър Праков, който е дългогодишен преподавател в школата.
В осми клас Божидар е приет в музикалната паралелка в СОУ "Георги Брегов"- гр. Пазарджик, със специалност кларинет.  След завършването на средното си образование, той е приет за студент в Югозападния университет "Неофит Рилски"- гр. Благоевград, със специалност "Педагогика на обучението по музика и кларинет". Там, като студент, преподава кларинет и саксофон на ученици от музикалната паралелка, води духовите инструменти в Младежкия Биг-Бенд на Благоевград, свири в Камерна опера- Благоевград, в духовия оркестър в Пазарджик, участва две години подред  на фестивал в гр. Дортмунд, Германия.
Като кларинетист-саксофонист се е явявал на много фестивали, конкурси, прегледи на музикалните школи, където печели десетки награди, грамоти, дипломи. Най-ценни са тези от фестивала "Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов"- гр. Пазарджик, от фестивалите в Петрич- "Златен кестен" и Варна- "Море и спомени".
След завършване на висшето си образование Божидар Праков кандидатства и е приет на работа в Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, където работи със специалност кларинет и саксофон.

Елин Костадинов- р. 25.05.1985 г. в Пазарджик. Учил при едни от най-добрите акордеонисти на България, а именно Чавдар и Иво Ралчеви. Успешно преминал обучение по акордеон в Градската школа по изкуствата при НЧ "Христо Ботев-1897 г."-Пазарджик в класа на Чавдар Ралчев. През 2006-2007 г. работи като актьор в Драматичен театър в гр. Пазарджик. През 2010 г. е гост-композитор в лятната академия за изкуства в с. Широка лъка. През 2011 г. заедно със свои колеги музиканти представят България в гр. Оосенде /Белгия/ на фестивала "Ethno Fianders". Освен в Белгия той представя своите творби и в други държави- Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Албания. През 2012 г. завършва с отличие бакалавърската си степен "Педагогика на обучението по музика" /специалност Акордеон/ в Музикалната академия в Пловдив. Същата година записва магистратура по Дирижиране на народни състави. Ръководител е на множество състави, създадени от него. Има два издадени диска с негова музика. През 2014 г. издава книга с фолклорни пиеси за два акордеона "На 4 ръце".

Лъчезар Благоев Урушев /р. 1995 г. в гр. Пазарджик/ - изучавал акордеон при преподавателя Чавдар Ралчев в Градската школа по изкуствата към Народно читалище "Христо Ботев-1897 г." от първи клас /2002 г./ до постъпването му в НУМТИ "Добрин Петков"- Пловдив през 2009 г. Лъчезар Урушев получава основно образование в ОУ "Любен Каравелов"- Пазарджик, а средното си образование завършва в Пловдив в НУМТИ "Д. Петков". Там изучава отново специалност акордеон при Здравка Андреева. Участва в национални конкурси и фестивали, най-престижния от които е акордеонния конкурс в гр. Нови пазар.
От 2014 г. Лъчезар Урушев учи в НМА "Панчо Владигеров"- София, специалност "Звукорежисура. Звуков и медиен дизайн." при проф. Иво Керемидчиев.
Занимава се със звукозаписна дейност, като за целта си е направил малко студио. Желанието му е да се реализира по специалността си и да има възможност да работи в радио или телевизия. Продължава да свири на акордеон.