Срещи и изложби


Стоян Василев- най-големия дарител на читалището
14.10.2010г.

Сгоян Василев / 16.ІV.1904 г.-23.ІІІ.1977г./ дарява на читалището своята библиотека и част от картините си. Ето и неговата автобиография:
"Роден съм в град Пазарджик на 16.ІV.1904г. Завършил съм художествено образование в Държавната художествена академия в София при професор Цено Тодоров.
Живял съм в Мюнхен, Берлин, Дрезден, Хамбург и в други германски градове, където съм бил на специализация.
Правил съм 29 самостоятелни изложби, три от които в Берлин, Франкфурт на Майн и Хамбург, като изложбата ми в Хамбург беше организирана в Кристхале. Участвал съм в много общи изложби в нас и в чужбина- напоследък в Лондон и Токио.
Мои картини има откупени в целия свят, а най-много в Германия, Франция, Италия, Австрия и Америка.
Рисувам главно лиричен архитектурен пейзаж, най-много със сюжети от Търново, Трявна, Габрово, Копривщица, Мелник и Черноморското крайбрежие. Много обичам битови сцени- пазари, митинги и др., които съм отразявал в картините си.
Мои картини има в Софийската национална галерия и в много други художествени галерии из провинцията.
За моите изложби има най-ласкави рецензии, поместени в нашите вестници и списания, а също така и в германската преса, където се появиха рецензии в най-големите германски вестници под заглавия: "Една легенда в цветовете", "Живописният Балкан" и др. подобни, писани от видни специалисти, между които проф. Ото Петерс и др.
Пътешествал съм твърде много из чужбина, където също съм рисувал и притежавам много работи от Северните страни, от Азия, Африка, от стари германски градове, от Кил и Хамбург, а също от Тиролските Алпи, от Ленинград, от Истанбул, Будапеща и Атина."
На 25.11.1975 г. в София художника прави завещание в което е записано: "Картините ми да бъдат разпределени на две групи. Едната да бъде предадена на читалище "Христо Ботев" в гр. Пазарджик, а другата група картини на Художествената галерия "Ст.Доспевски" в гр. Пазарджик. Библиотеката ми по опис да бъде предадена на читалище "Хр.Ботев" в гр. Пазарджик."