Срещи и изложби


07.12.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
07.12.2023г.

07.12.2023 г., 17.00 ч. В ХГ "Станислав Доспевски" се състоя премиера на новата книга на Продрум Димов "Пазарджишки духовни висини", посветена на видни личности от нашия град. Съорганизатор на събитието беше и читалището. Премиерата уважиха Боян Ангелов - председател на СБП и Трендафил Василев - поет и издател.
Водещ на срещата беше Ива Боева, библиотекар при читалището. Новото произведение на Продрум Димов представи с кратко слово Боян Ангелов, като наред с приноса на писателя той подчерта и важността на това издание за Пазарджик и България.
Трендафил Василев нарече книгата виртуален землячески сбор.  "Тя е един справочник за културния живот на града през вековете, има познавателна стойност за Пазарджик.  Целият колектив на издателството се постарахме да не допускаме грешки при датирането, всички дати  и години бяха старателно проверени.  Книгата е един венец за града и това е едва първата част на висотите в Пазарджик. Има поне за още 20 души да се напишат очерци - творци, художници, задължително трябва да има втора част. От книгата се вижда какво достойно културно дело има в града, какъв център с богата история на личности от културния живот е Пазарджик..
Продрум Димов благодари на Боян Ангелов и Трендафил Василев. Той сподели, че повод да напише книгата е издадената преди нея негова книга за видни личности на Бургас.
"За Пазарджик съм писал много - подчерта Димов,  интервюта съм правил, очерци съм писал, така че имах натрупан богат материал. Допълнително трябваше да изуча живота и дейността на Станислав Доспевски, когото не познавах в пълнота. Интересно е, че улицата, където е живял се наричаше Георги Димитров. След промените я кръстиха Мария- Луиза. Това вече не е родолюбие. Трябва да върнем България на българите. Необходимо е да излезем с предложение тази голяма улица да носи името на Станислав Доспевски. Ще настоявам пред новото ръководство на Общината да се реши този проблем.
Подбрал съм най-големите имена с принос и за България. Атанас Цанков например не го познават, а аз имам преки впечатления от творчеството и личността му. Да пазим културното наследство е моя призив. Не умеем да го ценим, допускаме да се оскверняват паметници, грубо, трябва да се разбере, че хората са умирали за един идеал. Паметникът на Маестро Георги Атанасов също е в лошо състояние. Пазарджик се гордее, че има много литературни награди на имена на видни писатели, но това не е достатъчно, защото паметниците им се оскверняват, бронзовите барелефи се откраднаха и претопиха. Да ангажирам вниманието на управляващите това е моята задача с тази книга. Удоволствие беше да я пиша.  Не се познават нещата в дълбочина. Дано да доживеем да има повече хора милеещи за културата.
Димитър Методиев - едно забравено име, а той има принос в културата. Нуждаем се от обективна оценка на миналото ни. Георги Спасов си отиде огорчен от действителността, не можа да представи в пълнота таланта си. Яко Молков много обичаше Пазарджик.
Нямам за задача да правя обширни портрети, а един скромен очерк, да заживеят с живота им хората, да предизвикам интерес. Трябва да имаме водачи, идеали, затова трябва да се върнем към тези личности. Книгата е семейство от големи, забележителни  личности. За в бъдеще има за кой да се пише.Вчера гледах филм за големия Николай Хайтов и ми хрумна да напиша една малка книга за него. Познавах го, правил съм интервюта с него. Така ми идват идеите. Надявам се да ви заинтригува книгата и да се запознаете с исторически личности. Ние сме малък народ, но сме дали големи имена на България. Нямам усещането, че предлагам изключително четиво, но искам особено младите да се върнат към нашите ценности."
Изказване направи приятеля на Продрум Димов -  Буров. Той сподели, че чете с удоволствие всички книги на Продрум, но това издание трябва да има още един тираж, за да влезе в дома на много хора. Трябва да се чете и то това е необходимо да е заложено още в училище. Липсва българщината в учебниците. За да има промяна управляващите трябва да знаят миналото ни и да го пропагандираме, да не се злоупотребява с българските национални символи, да няма печалбарство от тези неща. Поздравявам писателя за отличния език на книгата."
Срещата завърши с автографи на автора за нетърпеливите читатели и снимки за спомен от нея.


07.12.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
07.12.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
07.12.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
07.12.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
07.12.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов