Срещи и изложби


12.05.2010 г. Премиера на книгата "Ако те няма!" на Продрум Димов
12.05.2010г.

На 12.05.2010 г. в салона на Народно читалище"Христо Ботев- 1897 г."в гр. Пазарджик се състоя премиера на книгата на Продрум Димов "Ако те няма!". Гостите бяхо поздравени от ученици на Градската школа по изкуствата към читалището. Малката цигуларка Анна Налбантова изпълни Концертино в руски стил от Яншинов, а пианистките Кристина Апостолова и Кристина Ангелова ни зарадваха с Ноктюрно от Шопен и Пиеса от Хелер. Децата са възпитанички на преподавателките Ира Чолакова и Люся Тенева. След това думите задъхано започнаха да препускат в рецитала на десетокласничките от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Петранка Чомпалова и Мария Цветкова, по стихове на Продрум Димов. Известният български поет Боян Ангелов представи  новата  поетична книга  и подчерта, че с нея сякаш Димов иска да докаже, че за човешката обич не съществуват нито възрастови прегради, нито физически граници. "Продрум Димов е изградил новата си книга като диалог не само с любимата, но и с времето, изпращащо към нас предизвикателства и перипетии, за да види дали моралът все още е устоим и дали съществуват измеренията на човешката любов като естествена реалност."- подчерта той. Видимо развълнуван, авторът  сподели с гостите на вечерта своите мисли и чувства:" Тоталната разруха, която разтърсва в течение на повече от две десетилетия страната и обществото ни, нанесе съдбоносни поразии в духовната и нравствена сфера на нашия съвременник, безпощадно ограбен, духовно осакатен и емоционално изсушен. На практика като че ли, казваше и Дамян Дамянов, изтънихме човека от себе си. Именно това ме накара да се върна към интимния свят на хората, защото любовта, обичта трябва да присъстват неизменно в нашия живот. Без топлина в гърдите и светлина пред погледа е немислим нашият  ден. Всеки човек се нуждае от много любов и обич, които дават криле на духа и осмислят нашето съществуване. Оттук идва и преклонението ни пред младостта, красотата и това най- велико човешко чувство."
Сред присъстващите имаше и такива, които вече бяха прочели стиховете на Продрум Димов и нямаха търпение да споделят мислите си. Литераторът Димитрис Никос подчерта, че в книгата няма нито една фалшива дума, което прави чест на поета. Пенка Генурова, преподавател по български език и литература в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, развълнувана изказа своето възхищение от способността на Димов да отвори раклата на мислите и чувствата си. Поздравления и пожелания за нови творчески успехи от името на земляците и съучениците на Продрум Димов от село Лесичово поднесе Надежда Чочкова.
В края на тази емоционална среща водещата Веска Минова, секретар-библиотекар на читалище "Христо Ботев-1897г.", сподели, че за да разберем наистина какво е любовта, просто трябва да се влюбим и обичаме. Затова на всички тя пожела да обичат и да бъдат обичани.
Срещата завърши с много поздравления за поета Продрум Димов, с докосване до книгата му, с автографи, усмивки и разбира се, снимки за спомен.


12.05.2010 г. Премиера на книгата
12.05.2010 г. Премиера на книгата
12.05.2010 г. Премиера на книгата
12.05.2010 г. Премиера на книгата
12.05.2010 г. Премиера на книгата