Срещи и изложби


12.10.2022 г. Творческа вечер, посветена на Яна Язова
12.10.2022г.

12.10.2022 г. Малката зала на читалището беше тясна да побере всички желаещи да участват в творческата вечер  "Яна Язова - енигма, фатализъм, реалност" с писателя Юлий Йорданов, посветена на 110-годишнината от рождението на писателката.. Организатори са НЧ "Христо Ботев-1897 г." Пазарджик и дружество "Будители" в област Монтана. Юлий Йорданов представи книгата си "Яна Язова. Перлата на перото.".
Пред присъстващите водещата Ива Боева  прочете стихове от Язова, след което даде думата на литературния критик и писател Продрум Димов  да спидели свои мисли за книгата. Той подчерта, че Юлий Йорданов има сериозни интереси по темата за живота и творчеството на Язова и че е един всеотдаен труженик на словото.  Йорданов е един от най-сериозните изследователи на българското културно-историческо наследство. "За Яна Язова е писано много, но и много се спекулира. Авторът е подходил отговорно и професионално. Постарал се е в книгата на базата на много документи да разкрие сложния образ на Язова. Надявам се, че ще бъдете доволни от тази книга.
Упорит и целенасочен Юлий Йорданов открива рожденната дата на писателката. Спира се на семейната среда, която е много важна, защото създава условия за израстването на Язова в интелектуално отношение. Започвайки от родовия й корен Йорданов проследява житейския път на Люба Ганчева, която остава завинаги в литературната ни история като Яна Язова.
Тя издава последователно стихосбирките "Язове", "Бунт", "Кръстове", повестта "Ана Дюлгерова", трилогията "Балкани".
Юлий Йорданов е разкрил много добре цялостния портрет на писателката. Авторът се прекланя пред нея. Книгата е художествено-документално четиво, обогатено с прекрасен снимков материал.
Днес е 49-тото представяне на тази книга в България. Да благодарим на Юлий Йорданов, че гостува в Пазарджик, че обогатява духовния живот на града." - сподели Продрум Димов.
Юлий Йорданов разказа интересни неща за живота на Язова, за майка й, баща й, за дядо й. Направи презентация с много фотоси за живота й и подробно разказа за тях.  Сподели за срещата на писателката с Александър Балабанов и техните отношения, за връзките й с милионера Джон Табаков, с художника Марио Жеков и със съпруга й Христо Йорданов. Йорданов се спря и на творчеството на Яна Язова, отново беше прочетено нейно стихотворение. Авторът на книгата "Яна Язова. Перлата на перото" с гордост обяви, че е щастлив, че в Пазарджик се провежда 49-тото й представяне.
Срещата завърши с разговори, снимки и автографи от Юлий Йорданов. Публиката остана доволна от неговата презентация и присъствие.
12.10.2022 г. Творческа вечер, посветена на Яна Язова
12.10.2022 г. Творческа вечер, посветена на Яна Язова
12.10.2022 г. Творческа вечер, посветена на Яна Язова
12.10.2022 г. Творческа вечер, посветена на Яна Язова
12.10.2022 г. Творческа вечер, посветена на Яна Язова