Срещи и изложби


14.10.2023 г. Майсторски клас "Принцип Еспирал" с БШ "Марина"
14.10.2023г.

14.10.2023 г. , в залата на балета в читалището, 11.00 ч. - 14.30 ч.
БШ "Марина" с художествен ръководител Тони Райкова беше домакин и участник в първия от поредица уроци по принцип "Еспирал" в балетното изкуство. Възпитаничките на школата имаха щастието да бъдат обучавани от Цветанка Гергинова, възпитаничка на Маргарита Градечлиева от Държавното хореографско училище в София. Г-жа Гергинова е завършила специалност класически танц, учи от извора на модерния танц в Европа, "Palucca Schule" в Дрезден и "Koln Tanz Academie". Тя изучава техниките на Патрисио Бунстер, Марта Греъм и Баланчин в класовете на Сузане Борхерс, Мери Хънксън и Уолтър Райнес. Цветанка Гергинова специализира в Модерния танц (Греъм, Лабан) и Джаз в Германия, Италия и Русия. Член е на жури в много конкурси и фестивали.
Участие в събитието взе и Михаел Гергинов, неин син, завършил специалност "Танцов театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", след което завършва магистратура по "Балетна режисура" в АМПТИИ - Пловдив. Преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", участва в множество постановки на сцената на Софийската опера, работи и на свободна практика като танцьор и хореограф в областта на съвременния танц и танцовия театър, каскадьор е в чуждестранни филмови продукции. Михаел Гергинов преподава съвременни танцови техники в Нов български университет.
Гостите споделиха, че са приели да обучават децата на БШ "Марина" първо заради преподавателката Тони Райкова, която е човек, обичащ танца, живеещ с него, отворен към света, новото, творчеството. И второ, заради децата от школата - свободни, вдъхновени, не са рамкирани, могат да попиват новото с интерес, внимание и старание.
В своя урок двамата балетисти наблегнаха на биомеханиката на човешкото тяло, как се учи да се координират отделните части на тялото с цел да няма контузии, да може хореографа спокойно да твори.
Главната им цел е да бъдат в помощ на децата чисто технически. Искат да научат балерините да поемат отговорност за тялото си, да имат отношение към него, да са здрави. "Ти си танцьор, тялото е твоя инструмент и затова трябва да го поддържаш" - сподели г-жа Гергинова. Тя демонстрира авторска методика за преподаване, разработена от нея. Контролирам, владея, творя, това са основите на принцип "Еспирал".
Балерините попиваха всяко движение на двамата треньори, изпълняваха старателно поставените им задачи, радваха се на възможността да се учат на новости в балета, да участват в един нов вид обучение. Неусетно изминаха часовете, на никой не му се тръгваше, всеки искаше да научава още и още новости. Предстоят още няколко срещи с двамата треньори, които децата чакат с вълнение.
"Пожелавам на възпитаниците на БШ "Марина" да обичат себе си, госпожа Райкова и всички други в балетната школа!" - каза с много искреност г-жа Гергинова. Неслучайно нейното мото в работата и в живота са думите на Уолт Уитман: "Всеки от нас неповторим е. Всеки от нас е всеобхватен. Всеки от нас е със свое право върху тази земя. Всеки от нас нетленната й същност утвърждава. Всеки от нас наравно с всички други е чудесен!".
И още много може да се говори за двамата преподаватели. За всички нас те станаха обичани приятели и желани гости! Благодарим им за всеотдайността и любовта към нашите деца!


14.10.2023 г. Майсторски клас
14.10.2023 г. Майсторски клас
14.10.2023 г. Майсторски клас
14.10.2023 г. Майсторски клас
14.10.2023 г. Майсторски клас