Срещи и изложби


23.05.2022 г. Урок за 24 май с първокласници от СУ "Г. Брегов"
23.05.2022г.

23.05.2022 г. Народно читалище "Христо Ботев-1897 г." и учениците от първи клас при СУ  "Георги Брегов" с класни ръководители г-жа Бельова и г-жа Димитрова проведоха тържество посветено на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В началото всички казахме буквичките по техния ред в азбуката и направихме вдъхновена обща рецитация на стихотворението "Родна реч".
Библиотекарката Веска Минова запозна учениците с живота и делото на светите братя Кирил и Методий. Тя им разказа за семейството на братята, къде са учили и как се стига до създаване на глаголицата. Припомни им мисиите на Кирил и Методий, защитата на славянската писменост и словото на Кирил във Венеция в което се казва: "Не пада ли от Бога дъжд еднакво на всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво Въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?" Интересно за учениците беше да научат за идването на учениците на Кирил и Методий в България, за радушното им посрещане и създаването на кирилицата. Децата вече знаят, че православната църква е обявила двамата братя за светци и чества техен празник на 11 май, че през 1980 г. са обявени за съпокровители на Европа, че първото честване на празника на буквите е било в Пловдив на 11 май 1851 г., че кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз от 2007 г. Научиха и за църковното честване на Свети Седмочисленици на 27 юли, а това са Кирил, Методий, Наум, Климент, Горазд, Ангеларий и Сава.
Учениците се включиха с желание в тържеството и рецитираха стихотворения, посветени на празника 24 май и на братята Кирил и Методий.
След толкова много информация учениците имаха нужда и от малка игра. Създадохме два отбора, които трябваше да открият всички букви "Я" в картината с ябълка и всички букви "П" в картината с пеперуда. Справиха се много бързо и дори назоваха още много думи, започващи с буквите "Я" и "П".
След представяне на книгите, които библиотеката при НЧ "Христо Ботев-1897 г." притежава за братята Кирил и Методий и създаване на азбуката, първокласниците имаха възможност да ги разгледат.
От името на читалището с книги бяха наградени най-добре четящите ученици от двата първи класа.
Тържеството завърши с химна на учениците "Върви народе, възродени", написан от Стоян Михайловски през 1892 г. и по музика на Панайот Пипков.23.05.2022 г. Урок за 24 май с първокласници от СУ
23.05.2022 г. Урок за 24 май с първокласници от СУ
23.05.2022 г. Урок за 24 май с първокласници от СУ
23.05.2022 г. Урок за 24 май с първокласници от СУ
23.05.2022 г. Урок за 24 май с първокласници от СУ