Срещи и изложби


27.09.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
27.09.2023г.

27.09.2023 г., 17.00 ч., малка зала в читалището.  Премиера на книгата "Пулсации от литературния ни ден" на Продрум Димов. Организатори са  Община Пазарджик, НЧ "Христо Ботев-1897 г., РБ "Н. Фурнаджиев" и Дружеството на писателите. Със своето присъствие уважиха автора Екатерина Данчева, Константин Пампов, Радка Пейкова, Константин Буров, Константин Демерджиев, Райчо Калъпов, Севда Войникова, Катя Цветанова, Мария Тонева, Петко Генуров и др.
Водещата на срещата Ива Боева запозна присъстващите с предговора към книгата, написан от автора й. В него се казва, че в книгата са поместени очерци за големи имена в българската литература като Петко Тотев, Димитър Методиев, Христо Фотев, Ангел Каралийчев, Романьола Мирославова и др. Освен това тя съдържа и рецензии на Димов към книги, които са го впечатлили. Такива са книгите "Просвещения" на Боян Ангелов и "Горест и гордост", посветена на Веселин Андреев. Авторът се стреми да насочи вниманието на читателите към истинските духовни ценности.
След това думата за изказване беше дадена на Петко Генуров, председател на литературния клуб "Алеко Константинов" към читалището. Той сподели, че Продрум Димов се отличава с умението си да рисува портрети и да привлича с топлота и патриотична любов към творците. "Желая му да бъде здрав и да отразява литературните и художествени ценности в нашия живот" - с тези думи завърши своето изказване Петко Генуров.
Водещата Ива Боева покани и автора на книгата "Пулсации от литературния ни ден" Продрум Димов да разкаже за нея, за творците, които описва , за своите мисли и вълнения около издаването й.
Димов сподели, че книгата е продължение на дасегашните му художествено-документални книги. Целта му е била да покаже портрети на големи имена на България. "Забравихме да се уважаваме, да се стараем с полезно съдържание да запълваме живота си. Не бива да погазваме нашите исконни ценности, трябва обективно да оценяваме нещата. Постарах се да върна нашия съвременник към големите имена в историята на България, като Анжел Вагенщайн (един скромен и много достоен широко скроен човек), като Величко Минеков, който е автор на най-голямата открита скулптурна галерия, която се намира в нашия град. Аз съм щастлив, че контактувах с тях.Трябва да защитаваме българските стойностни неща.
Като член и председател на Клуба на дейците на културата в Пазарджик имах възможност да напиша тези книги и да се обогатя.  Доволен съм, че се докоснах до Христо Фотев - скромен и талантлив човек, до Георги Константинов, Боян Ангелов и други.
Книгата се финансира от Община Пазарджик, благодарен съм на кмета за разбирането, което проявява към мен и други автори. Днес тук е първото представяне на книгата. Второто ще бъде другата седмица в София."
В заключение Димов подчерта, че не живее с мисълта, че предлага най-хубавото и най-пълно описание на творците, които е включил в книгата си. "Трябва да предадем на младите огъня на миналите поколения".
Думата беше дадена на присъстващите за мнения за книгата и въпроси към автора.
Константин Буров: "Благодаря за поредната книга на Димов. Това е съкровищница, която ще крепи нашия дух. Авторът полага усилия да доведе словото до много читатели и правилно ярко и настойчиво бие камбаната за нашата духовност".
Мария Тонева: "Благодаря, че се срещаме толкова скоро. Димов натрупва богата информация за цвета на нацията, която няма давност. Като истински българин и патриот той се стреми да остави за поколенията богатството от натрупаната информация. Вярвам, че това богато творчество няма да остане в забрава. Ще дойде време и поколенията ще ви преоткрият. Те ще бъдат благодарни за това, което сте оставили, за познанието и ще разберат, че сме били достойни българи. На добър път и благодаря!".
Радка Пейкова благодари на Продрум Димов за интересната книга и каза, че специално е дошла за премиерата от с. Жребичко, Пазарджишко.
Водещата Ива Боева закри срещата с благодарствени думи към Продрум Димов и пожелание за здраве и скорошно представяне на чаканата книга за видни пазарджишки творци.


27.09.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
27.09.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
27.09.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
27.09.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов
27.09.2023 г. Премиера на книга на Продрум Димов