Срещи и изложби


31.05.2023 г. Премиера на книгата "С любов" на Дора Кръстева
31.05.2023г.

31.05.2023 г. Премиера на книгата "С любов" на Дора Кръстева (Тодорина Гангова), член на ЛК "Алеко Константинов" към читалището, от 17.30 ч. в малката зала на НЧ "Хр. Ботев-1897 г."-Пазарджик.
Много приятели на авторката уважиха с присъствието си събитието, което беше организирано от читалището и литературния клуб към него. Всички се изказаха ласкаво за стихосбирката на Дора Кръстева.
Премиерата на книгата откри водещия Петко Генуров, председател на литературния клуб. Той припомни накратко биографията на Кръстева: 24 години е била учителка в ОУ "Христо Смирненски" и 10 години директор на училище "Васил Друмев". Генуров описа Дора като въздържана, спокойна, мъдра, обичаща песните и танците.
Много емоционално представи поетичната книга г-жа Пенка Генурова, дългогодишен преподавател по български език и литература и член на литературния клуб. Тя подчерта, че основна тема в книгата е любовта. В природата Кръстева умее да види цветовете, да създаде настроение, чрез одухотворяването й. В поезията й се откриват и мотиви от фолклора, има оригинални поетически хрумвания. Авторката рисува умело и дискретно действителността, в която живеем. Умее да открива нови светове чрез своите стихове.
Колегата учител на Дора Кръстева Стефан Димитров възторжено я поздрави с песен за българската роза и съответно й подари букет български рози с пожелание да й напомнят  "за училището и да пише за всички нас!"
С поетични слова и песен авторката беше поздравена от Василка Велева. Тя каза, че Кръстева уважава и обича хората, защото сърцето й е пълно с любов към природата и България.
Гена Игнатова припомни на Дора ученическите им години, когато са били съседки и са си помагали в ученето. Тя подчерта, че стихосбирката е сполучлива, има много теми, които отразяват всеобхватно живота на авторката.
Катя Цветанова  пожела на Дора Кръстева: "Здрава, щастлива бъди до мен всеки божи ден!"
Изказаха се и Маргарита Ангелова, Ирина Янъкова и други приятели на авторката, които са с прекрасни впечатления от нея. Пожелаха й щастливи, хубави години. Вили Кошлукова в своето емоционално изказване сподели, че познава Кръстева от детските си години, била е нейна ученичка и всички са били влюбени в чаровната й усмивка. "Тя ми беше идол от детските ми години!"
Накрая думата беше дадена на авторката. Тя каза: "Аз съм човек, който не обича да говори за себе си пред хората, но с тази книга се разкривам съвсем. Наричам я биографична-лирична изповед. Търсех да намеря сродни души и срещнах Генуров, който ми каза, че е член на литературен клуб. Откакто съм в клуба започнах да пиша, имам много малко стари стихове. Пълно отразяване на моето преживяване са стихотворенията ми.  Не пиша всеки ден, понякога се събуждам със стих, но само като ми дайде музата! Рисувам, пиша разкази, преживяни случки в живота и до есента ще издам още една книга, но в проза".
Накрая на вечерта Дора Кръстева подари на всички своята стихосбирка, получи много цветя и поздравления.


31.05.2023 г. Премиера на книгата
31.05.2023 г. Премиера на книгата
31.05.2023 г. Премиера на книгата
31.05.2023 г. Премиера на книгата
31.05.2023 г. Премиера на книгата